Żywienie dzieci 1-3 letnich
Po pierwszym roku życia apetyt dziecka znacznie się zmniejsza. Nie chce próbować nowych potraw, uparcie odmawia jedzenia niektórych pokarmów. Tworzenie planu posiłków dla trzylatka może być trudne, ale kilka wskazówek może pomóc. Najważniejsze, żeby dziecko zdrowo się odżywiało. Pamiętaj, aby unikać przetworzonej żywności.
1. Zdrowe żywienie dziecka do lat 3
Dziecko trzyletnie potrzebuje średnio 1000-1300 kalorii dziennie. Chociaż nie musisz liczyć kalorii, czasami jest to pomocne. Warto pamiętać, że choć dziecko rośnie, to proces ten jest wolniejszy niż w pierwszych 12 miesiącach. Pod koniec trzeciego roku dziewczęta i chłopcy mają około 50 procent swojego dorosłego wzrostu. W wieku 1-3 lat dziecko przybiera na wadze 2-3 kilogramy.
Dieta dziecka powinna być podobna do diety reszty rodziny, trzy posiłki i dwie przekąski dziennie.
Eksperci uważają, że najzdrowsze śniadanie dla dziecka to płatki z mlekiem. To połączenie jest bardzo bogate w wapń i błonnik. Zboża zawierają witaminy z grupy B i żelazo.
Dzieci powinny spożywać co najmniej 300 g warzyw dziennie. Wybierz ciemnozielony i pomarańczowy kolor. Ogranicz warzywa skrobiowe.
Pokarm dla dziecka powinien zawierać dużą ilość białka. Staraj się, aby Twoje dziecko jadło chude mięso i ryby, orzechy, jajka, warzywa i produkty sojowe.
Nie jest dobrym pomysłem podawanie dziecku potraw smażonych, zastępowanie ich potrawami gotowanymi i pieczonymi.
Prawidłowe żywienie dziecka w pierwszych trzech latach życia jest bardzo ważne, ponieważ wpływa na późniejsze nawyki i nawyki żywieniowe. Dbamy o to, aby nasze dziecko odżywiało się tak zdrowo, jak to tylko możliwe.
2. Planowanie posiłków dla dzieci do lat 3
Wskazówki dla rodziców:
Upewnij się, że jedzenie ma odpowiednią temperaturę.
Staraj się unikać potraw, które są zbyt ostre, słone, pikantne lub słodkie.
Nie podawaj dziecku twardych pokarmów, które mogą zablokować tchawicę.
Zróżnicowanie posiłków dziecka jest ważne dla rozwoju smaku, kodowania zapachów i preferencji smakowych. Urozmaicona dieta jest o wiele zdrowsza, dlatego staramy się wprowadzać nowe elementy do jadłospisu naszego dziecka.
Warto wiedzieć, że są produkty, których należy unikać w diecie dzieci do 3 roku życia. Należą do nich:
za dużo roślin strączkowych,
smażone potrawy,
tłuste potrawy,
wysoko przetworzona żywność,
słodzone potrawy,
napoje gazowane.
W dziennym jadłospisie dziecka do lat trzech powinno znaleźć się śniadanie bogate w białko, drugie śniadanie, które można zastąpić sokiem owocowym. Na obiad może być lekka zupa. Zalecane jest podawanie dzieciom jogurtu lub musu. Obiad dla dziecka powinien być lekkostrawny.